Wednesday, May 21, 2014

Pemakanan cegah kanser - Sharing is caring

SEBELUM saya telah menerangkan kaedah mengubati kanser dari perspektif moden dan al-Quran. Kali ini saya akan berbicara mengenai kaedah mencegah kanser melalui pemakanan. Dalam pengalaman saya mengubati pesakit kanser di Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah, ini adalah salah satu soalan yang selalu ditanya pesakit terutama yang telah menjalani pembedahan dan rawatan kemoterapi atau radioterapi. Mereka telah sihat tetapi tidak mahu kanser datang kembali (cancer relapse atau cancer recurrence.)

Nabi Muhammad SAW bersungguh-sungguh menyeru prinsip "mencegah lebih baik daripada mengubati".

Dalam mencegah penyakit kanser, ada tiga faktor yang kita perlu fokus iaitu gaya hidup sihat, diet seimbang dan stres minimum.

Tidak dinafikan, antara punca utama kanser adalah gaya hidup tidak sihat seperti merokok, mengambil minuman keras, tekanan emosi atau stres berterusan manakala faktor utama adalah pemakanan tidak teratur dan seimbang. Ini pendorong kuat kepada kanser membarah di dalam tubuh.

Justeru, dengan mengambil berat kepada tiga faktor ini, insya-Allah kanser dapat dielakkan.

Makanan mengandungi pH alkali tinggi dapat mengelakkan serangan kanser, malah mampu membantu menyembuhkan seseorang yang menghidap kanser. Malangnya, kebanyakan rakyat Malaysia, gemar memilih diet dengan pH berasid.

Apa itu diet beralkali? Diet berakali melibatkan pengambilan minimum makanan seperti daging merah (lembu dan kambing), daging ayam, ikan, makanan laut, makanan berasaskan susu seperti mentega, keju, ais krim; tepung, teh, kopi, makanan segera, minuman soda dan gula.

Kebanyakannya adalah makanan asasi dan kesukaan rakyat Malaysia. Makanan ini meningkatkan kandungan asid dalam badan seseorang.

Diet berakali tinggi adalah makanan berunsur sayur-sayuran dan buah-buahan, biji-bijian, kurma, habatus-sauda, madu, jus buah-buahan, teh hijau dan makanan berunsur soya seperti tempe dan tau fu faa.

Makanan ini meninggalkan alkaline ash atau persekitaran tubuh berakali.

Bagaimana diet beralkali pengaruhi sel kanser?Kajian makmal membuktikan, sel kanser dalam tabung uji lebih cepat membiak dalam persekitaran berasid.

Apabila tahap asid dikurangkan maka didapati ketumbuhan kanser lebih lambat.

Dengan memilih diet yang menjadikan pH di dalam tubuh seseorang lebih berakali, maka potensi untuk kanser tumbuh dan membiak adalah berkurang.

Makanan berakali tinggi menghasilkan persekitaran sukar untuk kanser membiak dan merebak.

Sel kanser tidak boleh membiak dalam persekitaran yang tinggi kandungan oksigen. Apabila kandungan oksigen rendah, ia menggalakkan pembiakan kanser.

Apabila sel tisu dalam badan mempunyai kandungan alkali tinggi, ia berupaya menampung kandungan oksigen tinggi berbanding sel tisu berasid tinggi.

Dengan memastikan kandungan pH alkali di dalam badan tinggi, ia dapat melindungi sel di dalam badan daripada diserang kanser.

Kesimpulannya, semakin tinggi tahap alkali dalam badan, semakin banyak kandungan oksigen dapat ditampung dalam badan, maka semakin nipis peluang sel kanser membiak.

Adalah digalakkan memakan banyak makanan berasaskan buah-buahan dan sayur-sayuran, makanan mengandungi kandungan serat tinggi, jus buah-buahan terutama sekali jus lobak merah.

Ini bukan bermakna pesakit kanser tidak boleh mengambil diet berasid tinggi, tetapi dinasihatkan mengurangkan pengambilannya.

Makanan yang perlu dikurang atau dielakkan 1. Daging merah

Sel kanser tumbuh dengan cepat pada persekitaran berasid, diet daging bersifat asid sangat tinggi.

Daging mengandungi antibiotik ternak yang menumbuhkan hormon dan parasit berbahaya, terutama kepada pesakit kanser.

Diet lebih baik adalah memakan ikan dan ayam kerana walaupun bersifat asidik tetapi tahap kandungan asid tidak setinggi daging merah.

2. Gula

Gula adalah 'hayat kanser'. Dengan mengurangkan pengambilan gula, bererti kita mengurangkan hayat atau potensi sel kanser.

Gula terbaik adalah gula semulajadi seperti madu. Madu tergolong di dalam makanan bersifat alkali.

Hari ini kita melihat banyak produk pengganti gula di pasaran, namun kita harus menyiasat terlebih dahulu adakah produk itu berkesan atau lebih buruk daripada gula.

3. Garam

Garam yang digunakan dalam masakan mempunyai tambahan kimia untuk membuat warna putih dan tahan lama, garam yang lebih baik adalah garam laut.

4. Makanan laut cengkerang

Kebanyakan makanan laut cengkerang seperti kerang, ketam dan kepah mengandungi banyak kimia dan toksik yang boleh menggalakkan pembiakan kanser.

5. Kopi, teh, coklat

Ketiga-tiga diet ini mempunyai kandungan kafein tinggi. Kafein mengandungi kandungan asid tinggi.

Teh hijau adalah alternatif terbaik melawan kanser. Amalan meminum air bersih ditapis adalah baik bagi menghindari racun atau bahan kimia di dalam air memasuki tubuh.

6. Makanan cuka tinggi

Elakkan memakan makanan dijeruk seperti jeruk buah-buahan.

7. Makanan berminyak

Elakkan memakan makanan berminyak seperti makanan goreng. Utamakan makanan kukus atau disediakan menggunakan ketuhar.

8. Hindari alkohol

Minuman mengandungi kandungan alkohol tinggi, menyumbang kepada tahap asid tinggi. Kerana itu, Islam melarang umatnya meminum minuman yang mengandungi alkohol dan memabukkan.

9. Makanan kandungan lemak tinggi

Kanser melemahkan sistem imunisasi seseorang. Pemakanan seimbang boleh menguatkan sistem pertahanan tubuh dan melawan semula jangkitan penyakit.

Diet sihat mempercepatkan penyembuhan tisu rosak akibat kanser atau kemoterapi. Rawatan kemoterapi boleh membuatkan seseorang kurang selera makan.

Kadangkala pesakit dijangkiti penyakit ulser di dalam mulut dan lidah menyebabkan rasa sakit menelan atau mengunyah.

Kadangkala ubat kemoterapi boleh menghilangkan selera makan. Semasa menjalani kemoterapi, pesakit berasa penat dan emosi mereka lebih tertekan.

Hilang selera makan boleh berlarutan sehingga berminggu atau berbulan. Adalah mustahak pesakit kanser memaksa diri untuk makan meskipun tidak ada selera.

Apabila makan, badan menjadi kuat untuk melawan jangkitan kuman dan membaiki tisu tubuh yang rosak akibat rawatan kemoterapi.

Kesimpulannya pesakit kanser perlu menyedari kepentingan diet seimbang. Ini untuk mengawal pembiakan sel kanser di dalam badan pesakit.

Jika pesakit mengamalkan diet yang sama seperti sebelumnya, ini akan membahayakan.

Ini kerana bila seseorang menghidap kanser, mereka perlu menukar cara pemakanan dengan mengambil diet lebih bersifat alkali seperti sayur-sayuran dan buah-buahan bagi mengurangkan diet berasid.

Selain pemakanan seimbang, pesakit kanser mesti mengamalkan cara hidup sihat iaitu memastikan waktu tidur dan rehat mencukupi, serta mengawal tekanan emosi dan stres, perbanyakkan membaca al-Quran, berzikir dan melakukan solat sunat untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT.

Bila hati dan jiwa kita dekat dengan Allah, hati lebih tenteram dan datang rasa reda kepada Allah atas penyakit yang dihadapi.

Nabi Muhammad bersabda "Berubatlah kamu dengan dua perkara - madu dan al-Quran" (Hadis Riwayat Ibnu Majah).

Madu adalah ubat segala penyakit tetapi dengan syarat tidak menjadikan madu atau ubat sebagai pegangan menyebabkan kita sembuh, itu adalah dengan keizinan Allah semata-mata untuk menyembuhkan kita.

Jadi di sini wajar pesakit kanser mengamalkan sunah Nabi iaitu dengan menggantikan pengambilan gula dengan madu kerana sifat alkalinya yang tinggi.

Kajian saintis barat menunjukkan madu sebagai satu alternatif sihat mengganti gula.

Disebutkan dalam hadis Abu Dzar bahawa Nabi bersabda tentang air zamzam "Sesungguhnya air zamzam itu penuh berkat, sesungguhnya ia makanan yang mengenyangkan".

Abu Daud Ath-Thayalisi menambah dalam musnadnya "Dan penyembuh penyakit". (Hadis Riwayat Muslim).

Di dalam proses penyembuhan penyakit kanser digalakkan agar pesakit meminum air zamzam sebanyak mungkin.

Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah ada menganjurkan pakej umrah untuk pesakit dan orang ramai.

Selalunya pesakit yang menyertai pakei umrah ini, selain melakukan perubatan di Tanah Suci, disyorkan meminum air zamzam sebanyak mungkin bagi membantu proses rawatan di samping mengamalkan bacaan ayat al-Quran yang telah diberikan.

Nabi Muhammad SAW bersabda "perut adalah tempat bermula pelbagai penyakit" (Hadis Riwayat Muslim).

Jadi di sini memang wajar umat Islam mengambil berat tentang jenis makanan dan diet yang diambil setiap hari agar tubuh kita sihat dan dapat menikmati kualiti hidup.

Nabi SAW bersabda "Seorang mukmin yang sihat itu lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada seorang mukmin yang lemah...." (Hadis Riwayat Muslim).

Kita sebagai seorang mukmin wajib menjaga kesihatan agar menjadi seorang yang sihat dengan mengamalkan pemakanan seimbang dan gaya hidup sihat.

Untuk makluman pembaca, rencana ini adalah sebahagian daripada coretan dalam buku saya berjudul "Quranic Medicine in Healing Cancer" atau "Perubatan Al-Quran dalam Rawatan Kanser" yang akan diedarkan di pasaran insya-Allah pada Februari 2013.



Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Kesihatan/20130106/kn_05/Pemakanan-cegah-kanser#ixzz32KAtzBpB 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

till then!
~aidanisme

Thursday, May 15, 2014

kanak-kanak agresif

semalam aku cir bir pakej dengan muntah sekali.
makan ape tah, laki aku ok je pulak.
selasa cuti tu aku bikin nasik lemak.
laki aku siap bawak bekal lagi sebab dia kerja aritu.
malam tu perut aku sebu je
lepas tu meletup letup
kejap kejap memerut
rabu tu subuh2 bangun muntah pulak.
adehh pedih.

dalam pkl 8 lebih aku p klinik.
laki den kerja jadi drive sendiri je.
dekat je pun tak sampai 5 minit dah sampai klinik.

dalam klinik adalah dalam 5 orang
ok bagus tak ramai
selalu aku pegi ramai gile dengan pendatang.
biasalah kat kawasan rumah aku tu kan banyak kilang
mestilah ramai pendatang.

bila dah isi form, duduk tunggu nama dipanggil.
adalah sorang mak ni bawak 3 orang anak.
buas anak2nya.
dia duduk depan sekali aku duduk 3rd row dari row dia.
jauh kan?
aku ni dah la sakit perut. dah rasa mcm nak muntah pun ade.
anak dia Ya ampuuuunn bising sangat. mak rileks je. dah biasa dengar kot kat rumah.
tapi tak boleh blah la anak dia p goyang2 kerusi aku. kerusi yang jenis sambung2 tu kan.
harus la aku bergegar sekali.
aku tengokkan je, aku tengok jugak mak nya. mak dia senyum je.
ok tak pe.

dia gegar lagi kerusi semua kerusi yang ade. sampai kerusi aku lagi sekali dia gegar.
aku cakap slow je sambil senyum "pening la acik mcm ni gegar2 kerusi" aku pasti mak dia dengar. sebab masa aku cakap mak dia menoleh ke aku. senyum.
dia stop kejap, dia gegar lagi sambil terpekik pekik iyaahhhhhh..

aku pindah ke kerusi sebelah.
dia gegar jugak kerusi aku. eh ko budak, carik pasal ke?
aku pun cakap "eh jangan jangan, acik pening ni"
tibe2 dia tumbuk2 peha aku, lepas tu dia sepak2 aku.
aku cam eh ko kenapa? mak dia nmpk wey tapi tengok je. tak de perasaan.
ko ingat ni playground ke? ni klinik tau. aku ni dtg sebab aku sakit. aku penampar kang.

sekali nama aku dipanggil. fuhhh selamat kau dik. sila bersyukur.

aku keluar je bilik doktor aku berdiri je sebab ubat tak lama pun. tapi aku tengok dia masih gegar2 semua kerusi dan pukul2 orang yang menegur dia.

samada mak dia dah tak kuasa nak tegur, atau memang mak dia tak tegur anak.

yang pasti aku rasa mcm nak penampar je budak tu semalam. haihh.. sabaarrr sabaarr

till then!
~aidanisme

Friday, May 09, 2014

Old Town White Coffee NKVE Highway Sucks!

memang tengah marah sangat2.
bukan sebab lapar je
tapi sebab tiap2 kali datang sini mesti ada je yang tak kena

dulu ok tau tapi sejak tukar manager dan staf ni (tak sure if yg pki baju merah tu manager ke tak tapi ko je yg baju smart dr org lain, so manager la kot?)
dulu akak yang jaga tu ok je.
kita datang dia great, tanya nak makan apa, nak air apa
kalau takde dia cakap je takde lps tu dia terus suggest yg mana menu yg ada.
aku tak ingat nama (tak amik tau) sbb dia ok je tak de masalah.

yg ni aritu
salah buat order la
salah hantar order la
aku tgh makan tetibe datang cakap menu yg aku order tu habis la
air aku mintak besar dia bg kecik
tapi yg tadi aku mmg hangen
aku siap cakap
"nasi lemak set, white coffee cold"
tetibe dia punch rm4.30
"rm4.30"
"sorry?"
"rm4.30" siap jari tunjuk2 kat mesin cashier dia tu"
"nasi lemak set?"
pastu muka dia mcm malu malu alah. tersengih sengih

masa order yg sampai, ok kali ni betul
aku g amik sudu dgn garpu
tengok sudu takde.
dia dah ddk kat meja tepi tu ngadap laptop
aku tanya staf lagi sorang yg pki baju old town
"sudu takde ke dik?"
"sudu? JIMMY sudu ade tak?"
dia mcm jalan malas pegi kat tempat sudu tu, mcm blur2
budak pompuan tu bukak kabinet carik carik
"JIMMY sudu takde la, ade ke takde?"
dia tak jawab selak2 kotak tepi2 tu (macam boleh jumpa selak2)
aku bengang aku duduk tempat aku minum air.
ok air sedap kali ni.

"miss sudu habis"
tu je jawapan aku dapat
"ABIS TU I NAK MAKAN MACAM MANA???"
dia boleh tersengih sengih g dapur mcm carik2.
lps tu staf yang lain semua masuk dapur. macam nak carik ke ape tah

ape ke bangang sangat?
eyy bengang la aku.

aku bangun amik 1 lagi garpu
budak pompuan tadi tengah susun garpu " tunggu sekejap ye"
aku ni malas nak carik pasal aku amik je garpu 1 lagi tapi tah macam mane berterabur pulak garpu tu.
depan budak tu
lantak ko
susun la balik

sampai aku abis makan
si JIMMY tu takde nak say sorry kat aku ke apa

klu ko manager.
aku tak tau macam mana ko boleh jadi manager
ko tak layak langsung ok
amik order salah.
hantar order salah
stock ada ke takda pun tak tau
never say sorry!

aku ni pak akal mmg takde tempat lain nak makan.
kalau tak takde nye aku nak pegi kiosk ko tu

tolong bawak balik akak dulu tu letak situ
dekat highway klu ko nak keja lembab2
tak payah.
haighway tau
orang nak cepat.

stupid!!!!!

till then!
~aidanisme