Wednesday, June 03, 2015

macam mana nak kurus

tiba2 ade kawan saye pm

"mcm mana nak kurus. aku penat lah buat ape semua tapi tak kurus pun"

"ko tanya macam mana nak kurus ke atau mcm mana aku boleh kurus?"

"soklan aku mcm mana ko boleh kurus smp kalah zaman belum kawin dulu"

"banyak jugak yang aku buat, gym tu aku amik personal trainer untuk beberapa sesi, aku jaga pemakanan aku, hurmm mula2 dulu aku gila berzumba, sbb zumba ni skali ko zumba boleh hilang 1200kalori jugak. lagi.... marathon yang aku join2 tu."

"banyak nya, patut lah ko kurus."

"banyak jugak lah, tapi skrg aktif gym je dengan marathon. tapi marathon pun dah jarang2 sebab malas bangun pagi, hihi"

"gym ko berapa yuran? nak join dengan ko lah. ada kawan."

(saye paling lemah kalau org nak berteman teman ni) "per month rm150 all access, semua ada, just name it"

"ko pegi bile? nak ikut"

"hari2 lps kerja aku lepak sana"

"pukul berapa?"

"dalam pkl 6 lebih aku sampai lah"

"laa apsal lmbt sangat, pkl 5 lebih la senang"

"aku habis kerja pun pkl 530, dah mcm mana nak sampai sana pkl 5? hahaha apelah"

"dah tu mcm mana aku nak join ko ni"

"ala pegi je dulu, nati pkl 6 lebih aku sampai tu aku join lah ko"

"lmbt sangat klu pkl 5 pkl 6 boleh balik"

"tak pe lah, ikut timing masing2. ok je"

"taknak, nak skali ko"

kemudian saye rasa mcm annoying sangat, dan saye terus senyap. sebenarnya banyak sangat kawan2 saye yang mcm ni. nak dengan ko nak dengan ko nak ko ajar nak ko ajar. bila kita kata tak boleh ajar sbb tak de kelayakan dia cakap kita ni sombong dan kedekut ilmu pulak. hurmm macam2 hal. saye pun dulu mula sorang2 je, gamble je, register sorang2, datang sorang2, lama2 kita adalah kawan kat gym tu. kalau betul nak berjaya jangan malu, jangan malas. redah je.

till then!
~aidanisme

Friday, May 29, 2015

Statement paling WIN!

Assalamualaikum...

Sapu habuk

berabuk sangat dah blog saye ni. huhu.. maaflah, keadaan sangat tidak mengizinkan. ni pun sama jugak tapi mcm nak tulis jugak. Tadi saye lunch dengan kawan2. biasalah klu jumaat lunch nya meriah sikit. bukan makanan yang meriah, orang nya yang meriah, ramai sikit. mcm perjumpaan mingguan  gitu...

Macam macam jadi topik perbualan, daripada menteri GST, Pelamin Fantasia, nasi kak wok shah alam, client tak reti guna system  dan macam macam lagi. dan juga termasuk lah hasil kawin anak beranak pinak.Si A ni ada kawan yg baru melahirkan, tiba2 ada pulak kawan lain yang mulut takda tatasusila ni tanya macam macam pulak. senang saye buat dalam bentuk dialog je lah.

si A : diorang tanya2 aku bila lagi bila lagi. pakwe pun xde macam mana nak kawin!

si B : kata2 org mcm tu sebenarnya buat terasa jugak bagi aku. bila kita ni belum kawin tanya bile nak kawin, mcm aku ni dah kawin org tanya bila nak ada. bila nak ada. sakit hati sangat.

si A : kang dah ade tanya bila nak tambah pulak.

si B : ha betul tu. dah ada anak pun tanya lagi bila nak tambah. aku tak suka la orang mcm ni.

aku : (dalam keadaan spontan dan bersahaja) jawab je mcm ni AKU TAK GELOJOH LA BODOH!!

A, B , C (yg dr tadi pendengar setia) : hahahahhaahahahahahaha...

si A : statement paling WIN la kak aida.

saye : betullah kan.. yang gelojoh sangat tu dah kenapa.

A, B , C : hahahahhaahahahahahaha...

saye pun tak tau mcm mana perkataan tu boleh keluar dari mulut saye, tapi tak pernah pulak saye gune. huhuhu.. mungkin sebab dah ada pengalaman orang tanya soalan tu lebih lama daripada kawan2 saye ni, mungkin jugak sebab tu saye lebih cool dan relaks daripada mereka2 ni yang air muka masing2 kalau korang tengok ketat gile dah. tu dah gelak tu kira ok la tu. suasana kembali ceria hahaha...

sabarlah kawan2. Allah tu Maha Segala Galanya. kita ni tinggal lagi nak follow je. jangan melawan. dengan berdengus, dan juga jangan persoalkan. tapi kita mintak lah tolong dengan DIA. mintak petunjuk. mintak jalan penyelesaian. jangan ikut hati. jangan ikut nafsu.

till then!
~aidanisme

Friday, April 17, 2015

instinct

since 8 april. seminggu jugak tak jengah blog sendiri. cuma rajin blogwalking. pun tak de la rajin sangat. 2 3 blog yang favourite je lah. yang lain, harom. malas. bz kerja? tak de lah bz mana pun. bz biasa2 je. biasa.. boleh bukak instagram. boleh bukak facebook. so tak de la bz kan? huhuhu... (kata2 yang pernah seseorang cakap tepat dimuka saya semasa di office lama dulu, mcm dia tak buat je kan?)

nampaknya saye mcm boleh boleh lupa cerita lama walaupun dah dekat 2 tahun.

hahahaha... kadang2 teringat jugak. biasalah tu. benda yang sangat terkesan dihati. memang lah susah nak lupa. itulah saye, boleh memaafkan. tapi belum tentu boleh lepak semeja selepas itu. susah nak ubah.

Anugerah yang Allah bagi kat saye (ade instict dan selalunya mmg tepat) ni menyebabkan saye ni susah nak dapat kawan. saye tah mcm mana boleh tau orang ni sembunyikan sesuatu darpd saye (dan akhirnya saye tahu juga) seseorang ni begitu baik sebab baik ade makna. seseorang mengumpat dibelakang saye tapi baiknya bile berdepan. semua lah. Tapi saye masih boleh buat dek je depan orang2 tersebut.




jadi tak perlu lah nak bermanis kata depan saye, saye tahu.

beberapa hari ni (selama tak berblogging) fikiran saye melayang. melayang benda tah hape2. boleh kata semuanya benda mengarut2 je. tapi dalam melayang2 tu takut juga sebenarnya. klu jadi betul2 ape akan jadi pada saye nati? Saya harap Allah bagi petunjuk. Dulu masa beberapa minggu sebelum arwah abah meninggal, saye hari terbayang bayang ayah meninggal. orang baca yassin, abah ditutup dgn kain putih, terbayang bayang nafas abah tibe2 tak ada masa dia tido. bukan mimpi tau, siang2 buta. tengah duduk tengok tv. tibe2 melayang fikiran. tak lama lepas tu, abah meninggal. tapi bukan waktu tido. tapi masa saye tenung abah yang dah kaku tak bernyawa tu (lepas letih baca yassin tah berapa round) tibe2 saye teringat yang saye pernah terbayang perkara yang jadi waktu tu, orang kata dejavu ye? ha mcm tu lah. jadi bila fikiran saye melayang2 ni, saye jadi takut.

seminggu saye pendam nak belog kan cerita ni. saye cerita jugak lah. bagi lapang sikit dada. sebab tak tau nak cerita kat sape. dan mcm mana nak mulakan cerita tentang ni.

beberapa bulan sebelum ni, saye ada ke kenduri kahwin kawan asben. terjumpa pulak dengan kawan sekolah. tibe2 dia bgtau saya
"aida.. makin lawa skrg, buat bisnes kan mesti lawa kan. buat hai-o kan"
"he he ha ah (terkesima kejap)"
"hari tu kawan kite (panggilan zaman sekolah) dia satu office dengan awak dulu. dia kata aida dah berenti dah dia buat hai-o fulltime. dah pakai kereta besar"
"(terus pandang asben kat sebelah. asben sengih je)"
"sape kawan awak tu?"
"*****"
"tak kenal la pulak. satu office dengan kite?"
"awak bahagian *** kan?"
"eh bukan. salah orang kot"
"tak de lah, dia siap sebut rohaida omar kan? siap tunjuk gambar lagi"
"hihih ye ke?"

saye amiin kan ajelah.

siapa orang tu?

serius saye tak kenal pun.

glemer jugak aku nih! hihihi

till then!
~aidanisme