Tuesday, March 31, 2015

GST - Selamat datang walaupun tidak diundang

menyambut kedatangan bulan april sempena GST. ape perasaan? kalau tanya saye. tak ada perasaan, bukan sebab tak kisah atau menyokong, sebab kat opis ni hari2 dengar pasal gst. yelah semua sistem kena ubah sikit sebab calculation dah lain kan untuk gst ni. jadi saye macam nak muntah dah dgr perkataan gst tu. terus tak ada perasaan. boleh tak gitu?

langkah seterusnya : let's prepare for the worst.

worst? teruk sangat ke? eh gile kau tak teruk. semua benda pun naik harga. takaful pun naik. insurans kereta naik. barang2 naik. so, kena lebih jimat2 (mcm mana sangat nak jimat nya?) tak boleh nak shopping2 sangat (mampu ke?) kena prepare food hari2 ke office (semoga rajin). sebab ape? raw food masih lagi dalam keadaan terkawal. jadi marilah membeli belah raw food je lepas ini.

saye ni jenis malas sangat nak bising2 kalau perkara tu tak boleh nak ubah pun. contoh : kau bising2 kat facebook memaki maki pasal GST, ape kau dapat? lebih baik kita ubah mindset kita kepada "GST nak start ni, macam mana nak ubah calculation bulanan?" saye rs itu lebih elok dari merungut benda2 yang tak de sape pun nak dengar dan tak ada sape nak endah kan. buang masa je.

benda yang kita tak mampu kawal, tak payah kepochi sangat.

benda yang kita mampu kawal, itulah sebaik baik perkara yang kita perlu buat.

yang sibuk sangat nak keluarkan fatwa la, ayat quran lah, boleh lah share tu dengan niat untuk memberitahu kepada semua. jangan lah diselitkan dengan makian, carutan, tolong lah wey. pernah dengar tak ustaz kata kalau kita dah beritahu semua orang maka kita terhindar daripada subahat? jadi ape nak carut2 lagi.

lepas ni kita tengok shopping mall penuh tak? poslaju stuck lagi tak? rasa-rasa????


GST oh GST

orang tak suka kau datang tau.

tak malu ke??? 

TDDMKA

till then!
~aidanisme

Friday, March 27, 2015

Gaji oh Gaji

tak tahu nak cerita ape hari ni, sebab saye sedang bersedih ni. gaji masuk isnin. sepatutnya semalam. tunggu punya tunggu tak timbul2. ade la dekat 5 kali bukak cimb click tu. hari ni pun saye bukak lagi nak dekat 3 kali. pun takde jugak. eh apsal lambat sangat ni. tak pe la kita tunggu sampai tengah hari. pun takdek jugak. risau pulak jadinya. ye lah klu tak ada apa2 komitmen mungkin rileks je lah kan. tapi ni kereta, takaful, bil telefon, ptptipu lagi. ehhh mcm mana ni.

tiba2 saye dengar boss saye call account department. tibe2 dengar "oh my god". yang lain tak paham la sbb chinese kan. kendian boss saye buat announcement. saye paham tang "salary" je. eh ni tak boleh jadi, mesti dia lupe kat saye, tau la saye ni chinese look kannn.. hahaha.. saye pun jerit juga "apa dia? i paham salary je" hahha "eh sooooooooorrriieeeee.... salary masuk monday, account lambat prepare....."

terus berdesup sakit kepala. eyhhhhh nak bayar kereta lahhhhhhhh

hello orang akaun.... tolong byr kan jap kereta i boleh? TDDMKA



till then!
~aidanisme

Thursday, March 26, 2015

WhatsApp Group

annoying gila saye dengan 1 group wasap kat tepon sendiri.

gatal je jari nak tekan button leave.

tapi kang ade pulak yang sentap.

last2. saye set


jumpa lagi tahun hadapan kalau panjang umur

till then!
~aidanisme