Monday, November 24, 2014

Penang Bridge Marathon... Part II

Pagi tu dah janji nak q bas pukul 5 pagi, sebab ramai kan, jadi nak keluar awal sket. tapi bila sampai tempat q. fuhhh punya lah panjang q. ada dalam 10 meter q saja. tapi tak pe lah, kita layankan saja. borak2 amik gambar, tak terasa pun beratur tu. bila sampai kat tempat naik bas, ada driver bas panggil soh naik bas dia, ha kau, berlari la kami kami ni naik. berdiri pun berdiri lah, janji dapat naik.

inilah jentera kami, asben, yours truly, nurul, emi, dayah

perjalanan amik masa setengah jam jugak, sebab jam lagi, dengan peserta yang naik kereta lagi. dan saye tengok tak ada parking lot khas yang di sediakan utk pembawa kereta. ada yang letak kereta kat tempat construction, uishh bahaya kot.

masa ni tak boleh dekat2 sebab asben ade wudhuk, tapi batal jugak akhirnya, tapi bukan dengan saye, dengan nurul masa nak amik gambar ramai2. hahahha sian dua dua kena amik wudhuk balik.

masa sampai dah pkl 640am. kitorg carik tempat selamat nak solat subuh, tepi jalan pun jadi. nak seronok pun solat jangan tinggal. tu sbb saye prefer 10km je kalau nak masuk marathon ni, kalau lebih saye pun tak tau nak solat kat mane. habis pun tak tau pukul brape.

amik gambar sambil lari. boleh la.. sebelum saye ditinggalkan di belakang (as usual).

tetapi sedikit kecewa bila nak ke starting point. woman start pukul 7. man start pkl 730. tapi saye tengok starting point ramai gila lelaki. pahal tah, tak sabar2 nak lari ke? sampai kitorg mintak lalu pun buat tak reti je. nak marah kan organizer pun tak boleh la jugak, yang peserta pun kena la faham arahan kan, bukannya budak kecik nak halau beria. kalau orang dah kata bagi laluan wanita masuk laluan tu, just make sense je lah. dah start lari tu bila masuk je bridge, Subhanallah cantik sgt scenery. dan korang tau,majoriti pelari semua stop dan amik gambar. hahaha... termasuklah saye. cantik. track PBIM ni tak susah pun, sebab dia straight je jalan nya. jalan naik sikit, rata, turun sikit, u turn dan ulang la balik turun sikit naik skit. tapi iols tetap lmbt sampai, hahaha... masa approach 7km, perut cramp pulak, sudahnya saye lari dengan memegang perut. nmpk mcm dah letih sgt, padahal perut cramp. dan masa aprroach 6km, lelaki dah start potong dah time ni dan wanita dah start berjalann lenggang kangkung. ni lagi 1, jalan dah la sempit. enko berlenggang kangkung tu bukan nak ketepi. kan ke mengganggu orang2 yang nak pecut ni.(bukan saye la, lelaki harapan dunia yg nak pecut). ade jugak yang sikit2 amik gambar, sikit2 amik gambar. ahh letih iolss menengok nya. hahaha.. masa sampai di finish line, lagi satu kekecewaan. time keeping tu pendek je, dan kena berebut2 pulak nak grab masa terpantas. lepas tu tak pernah pulak saye pegi mana2 event running, penuh manusia kat finish line menunggu kawan masing2. hey! yang ni memang salah organizer la. tak ada pagar ke ape ke nak tutup finish line tu. yang jaga pulak pengakap sekolah rendah la. sape nak takut? budak2 tu lagi takut rasanya. make sense please!

no phone line!
no data!
not enough place to stay/rest!



nasib baik dah janji siap2 tunggu kat finish line bila dah abis lari, tu pun tak tertunggu la kat situ, penuh manusia. tau2 je la bile dah abis lari tu bau masing2 jgn cakap la, tak koser nak berhimpit kat situ menunggu. cari tempat lapang sambil berdoa je la supaya jumpa.


lepas amik medal, minum revive, terus lari balik naik bas. tunggu bas 1 hal lagi, tak ada langsung organizer yang jaga. bas pun tak ada tulis nak ke mana mana. komtar ke, qb ke. saye dah lama tak naik bas, jadi skill berebut tu dah terpadam dah. just follow asben dan dayah je la. at last dapat jugak naik bas, tu pun jerit ramai2 kat dirver bas, "KOMTAR" "KOMTAR" "KOMTAR". so then he decide the bus will go to komtar. hahaha... sian sape nak ke qb kena turun balik.



sampai komtar, kitorg terus carik nasi kandar line clear, lapar gile. tadi sebelum lari makan roti 70sen tu je. tapi bila penat, makan pun tak berapa nak lalu. saye kongsi sepinggan dengan dayah, pun tak habis. siapa yang tak penah pergi nasi kandar line clear ni. pernah makan nasik kandar Hakim sek 7? haa lebih kurang je pun rasa dia. harga je mahal lebih sikit daripada hakim. hahahha... tapi sebab dah sampai penang kan, haruslah cuba. dia ada tampal gambar mcm2 artis, menteri yang pergi makan kat kedai dia. rasanya mcm majoriti semua artis penah pegi, ahli bina badan pun pernah pegi, so y not us? ecceewwaahh.. hahaha..

lepas makan, balik hotel, rehat2 tido. tapi saye tak boleh tido la. orang sebelah kemain tido tak bangun2. so biarlah dia tido. pukul 4 lebih mcm tu bangun sebab lapar. maka marilah cari makan, walaupun hujan turun lebat boleh tahan. tak jalan sangat, just pegi tapau samosa, tapau murtabak, beli jeruk, pastu balik hotel. tapi sambil2 jalan tu ada jumpa wall art, benti jap amik gambar. biasa lah lepas lari kaki sakit, malas nak jalan2 sangat. hahaha.. next time datang awal skit, jalan abis2. lps lari terus check out je, rehat kat umah.


kopi ni sedap giler! tapi manis sikit la, tak boleh buat dalam cawan kopi, kena buat dalam mug saiz besar

jeruk pak ali ni, banyak sangat outlet dia kat georgetown ni, tak perlu nak rebut beli takut habis ye, hahaha.. bertong tong kat dlm kedai tu. saye tak beli utk diri sendiri pun, beli untuk mama, adik ipar, untuk asben bwk g opis. 

 korang kalau g sini, tolong la beli samosa uncle ni, sedap sangat, time dah sejuk pun masih sedap lagi. dia buat kat situ goreng kat situ, time hujan2 pun orang still beratur beli. lokasinya tepi balai polis, berhadapan dengan nasi kandar line clear. jugak berhadapan dengan jeruk pak ali, situ2 je pun, tak jauh.

 asben tiba2 ternampak art ni sebelah kedai roti. (kedai roti tu tak masuk sebab tak tahu status halal dia). jadi mari bergambar. nak pegi kat history art tu mcm malas nak jalan. kaki sakit.

malam tu memang tak ke mana lah, sebab hujan, dah la bilik takde tv, sangap gila. harap henpon je la. huhuhu... last2 pkl 9 lebih dah tido. esok pun nak bangun awal, flight pukul 745am. pkl 615 esoknya dah gerak dari hotel. syukur sangat amik teksi, walaupun mahal, sebab saye tak nampak langsung bas lalu kat kawasan tu (hotel ke airport). kalau tak mau amik flight lain pulak. flight tak lama, 20minit dah sampai. sampai tu adik ipar amik, g makan, terus balik tido sampai petang. sampai asben masak sendiri lah. hahahah.. teruk benau penatnya.

result, walaupun sangat selow. tapi slow and steady la kan, hahaha...


pinjam gambar dayah. finisher medal, cantik.


sehari selepas tu bila tengok page PBIM, ramai nya orang komplen, macam2 komplen nya. mungkin diorg dah biasa join kan, bagi saye yang baru 1st time join ni, mmg mcm tah hape2 la skit2 event ni. tapi mungkin sebab ramai sangat. 62k orang memang sesak gila2. dan baru saye tau, tahun lepas 33k orang je. fuhhh double tu. patutnya organizer lebih alert. harap2 tahun depan dapat join lagi, dan organizer lebih alert. apa pun seronok dapat lari kat penang bridge. weeehhuuuu.....

till then!
~aidanisme

Thursday, November 20, 2014

Penang Bridge Marathon... Part I

Akhirnya result larian dah keluar. punyalah lama kena tunggu, biasanya the day after dah boleh tengok result. tak tahu lah kenapa management PBIM ni mcm tak begitu best. Amatur ke?

ok dah, jangan komplen dulu. sebab tujuan utama register marathon ni sebab nak jalan2 penang! hahaha... seumur hidup 1st time datang penang. memang lost. nasib baik Nizaa sudi nak amik kat bus stand butterworth. kalau tak jenuh jugak nak carik bus pulak nak ke pulau.

Register Run

Saye register PBIM 10km untuk saye dan asben bulan 3 lepas. lama kan? sebenarnya tu pun dah lambat sangat. tak dapat early bird price pun. saye tak ingat early bird price berapa hingget tapi kitorg punya RM60. disebabkan jauh nak datang collect sendiri race kit, saye minta organizer pos je, tambah RM10. total paid RM70. InsyaAllah kalau ada rezeki tahun depan saye nak collect sendiri lah. macam syok je tengok orang g collect race kit sambil posing2 kat starting point. dalam race kit ada baju, bib dan beberapa gift dari sponsor.



Booking Hotel/Transport

Masa swimming class saye ade borak2 dengan member yang join PBIM ni, dia bgtau dia dah booking hotel dan flight dah utk event nanti. saye cakap awal nya? dia bgtau, kena cepat2, nati full sebab ni event international. jadinya saye terus cari2 hotel yang harganya reasonable utk 2 hari 1 malam. kalau boleh nak bawah rm200. bukan nak lepak hotel sangat pun kan, nak tido je. Motel pun saye ok je. sekali sekala merasa backpacker apa salahanya. cuma saye nak pastikan hotel tu dekat dgn tempat nak tggu bas shuttle ke PBIM dan dekat dengan tempat makan. cari punya cari jumpa Tune Hotel! 2 malam harga RM180.  klu tengok kat gmbar bilik dia tak besar tapi nmpk mcm selesa. terletak tengah2 bandar, nak ke komtar (tempat shuttle bus PBIM) pun dekat. saye bincang dengan dayah, dia kata ok. terus booking.


Tune Hotel Downtown Penang ni yang bestnya sebab bawah hotel ada 7-eleven, pukul 3 pagi korang lapar pun takde hal. turun je 7-e tu. easy access ke mana mana je. nasi kandar line clear, jeruk pak ali, giant, komtar, bank, pendek kata hotel ni dok tengah2 la. cuma, hotel ni murah sebab tak ada banyak kemudahan, bukan tak ada cuma klu korang nak kena add-on. macam wifi, breakfast, late check out semua tu add on okay. late check out add on RM15. huhuhu... tapi bagi aku hotel ni berbaloi sangat. time nak ke airport, boleh booking teksi, RM45. tapi kalau korang nak ke airport antara pukul 11mlm hingga 7 pagi sila tambah RM20. nak baik bas g airport pun boleh, RM2.70 je, tapi timing bas saye tak sure. kesimpulannya, kalau korang bajet tak besar tapi nak hotel yang selesa, hotel ni bagus. tapi jgn expect banyak2 sangat lah.

Transport pulak, masa booking hotel, saye booking flight sekali, on way je sebab asben nak datang naik KTM, booking firefly one way, ambil lower fare, 1 tiket RM48 campur tax jadi RM61. dapat luggage 20kg dan refreshment. 1st time naik firefly, kecil je firefly ni, naik pun kena beratur betul2. tapi cermin flight kotor jadi gambar tak lawa. huhu... airport penang cantik, airport subang biasa je lah. hahaha....  


epal juice dan kacang ngan yin.

ade 2 pilihan makanan dan minuman korang boleh pilih, samada epal juice atau soda dan muffin atau nuts.


kotor kan? tak dapat amik gmbr clear.

Tapi masa ke Penang, tak naik KTM pun, lambat sangat beli, tiket habis (blame the husband lol), jadi naik bas je. penatlah naik bas, ada dalam 5 jam baru sampai, mungkin sebab saye sendiri tak biasa travel jauh2 ni, bas selesa je, seat besar, boleh buat style duduk mcm2 gaya, hahaha... tapi tu la letih la. harga tiket bas shah alam - butterworth RM36.70. transnasional. selesa. punctual. berhemah cuma tak laju, asben cakap sebab diorg ade pasang kotak hitam kot. huhu...


Oleh kerana bosan, banyak aksi2 bergambar, tapi yang ni je la mampu nak tunjuk, hahahha...

mamat ni malam sebelum gerak ke penang, main badminton sampai pukul 3 pagi lepas tu pkl 4 baru tido. sudah nya dalam bas dari shah alam ke penang, tiiiiiiiiiiiiiiiiiiido je. cuma bangun kat rnr je pastu sambung tido. bosan pulak takde member sembang. huhuhu...

Akhirnya setelah 9 jam lebih berumah dalam bas, sampai jugak di butterworth. hujan di penang. semasa perjalanan pun hujan dah turun start kat perak kot. sentara tunggu niza, kitorg minum dulu, tapi air belum sempat minum niza dah sampai dah, hahaha.. minum cepat2. lepas tu niza bawak g makan. kemudian ngam2 maghrib sampai hotel, check in dan terus baring kepenatan.

1st meal right after reach penang, kau mampu? 
gile lapar time ni, sebab masa berenti kat rnr just makan buah je. saye ada sedikit masalah klu makan berat masa travel, kang tak pasal2 muntah pulak. beli buah pun mangga, masam2 sket, jadi tak de loya tekak. 

 tajuk makanan ni adalah oblong chicken, tapi portion dia besar. dan white coffee. tapi tak boleh minum, manis gile, mcm bukan white coffee tapi sweet-white-coffee-as-sweet-as-you. haa gituuu kah kah kah.

lepas check in, rehat2 sekejap, asben kata dia lapar. jadi saye ajak dayah sekali lepas minum kat sup hameed. asben je la makan, saye dgn dayah minum2 sambil borak2 dan dayah yang dah sampai pkl 10 pagi dah mcm pemandu pelancong "nati ko pegi situ, nak makan line clear ikut jalan ni, wey kat chowrasta tu ada bla bla bla, samosa kat balai tu sedap" haaa.... best tak dapat kawan mcm ni, bukan sahaja geng utk ke gym menguruskan badan, tapi juga geng utk memenuhkan kalori juga, hahahha..

sup kambing + roti benggali
sedap? tengok ekpressi muka pun dah tau jawapan nya.

makan lah ye, kitorg nak gossip kejap. dan juga selfie. dan juga merapu.

hahahha.... ok jumpa di part II 
till then!
~aidanisme

Tuesday, November 18, 2014

#4 #30daysblogschallenge

Tajuk : Buku kegemaran anda

Sekarang saye layan Majalah Rapi je. Novel macam malas, sebab klu baca novel semua kerja tak jalan. hahahha..

tu je la kot. hahaha.... malas la. keja banyak sbb smlm cuti, okbai

till then!
~aidanisme