Thursday, November 27, 2014

Akaun Instagram saye


Assalamua'laikum everyone! 

How is ur day today? mine is great! great sangat sebab pagi2 lupa bukak email sampai boss sound. "aida, u dah upload bulletin ke belum?" saye pulak blur, bulletin smlm dah setel dah, bulletin ape pulak ni. rupanya ade lagi bulletin nak kena upload, hahahhaaadoii... sorry boss.. makan dulu baru tgk email kekdahnya. sepantas kilat mak jemah upload. dah setel dah. kalau buat kerja menggelupo ni mmg pantas je. dan bile menggelupo tu selalunya akan lebih berhati2. macam terbalik je. tapi mmg mcm tu la. hahaha..

Arini nak promote IG account sendiri. macam fofular sangat nak promote kan, macam sekejap lagi berjujup jujup orang klik follow. sebenarnya nak cite (ade ke orang nak dengar? huhuhuu) akaun IG ni akaun baru. yang lama aritu tibe2 je tak boleh bukak, minta tolong kawan bukak, akaun tu jadi mcm dah terminate kekdahnya. nape eh mcm tu? Frust sangat sebab dalam akaun lama ade gmbr & video pergi masa vacation kat KK. aaarrghhhh memori tau. dah la tak set save picture in gallery. skrg ni dah set save kat gallery. full pun full la. huhu..

jadi marilah kawan2 kita tukar2 IG account kat sini. follow me and i will follow back. eeccceewaahhh! hihihi

IG account : aidanisme._

hahaha motif sangat ko nak besar2 siap kaler merah lagi.. eeiiuuwwww.. tapi jgn lupe follow tau..

till then!
~aidanisme

Wednesday, November 26, 2014

Perlekeh orang lain tanpa melihat diri sendiri adalah sangat kesian

Sekarang ada ke benda yang murah?

kalau tanya saye, jawapannya tiada.

berikutan video yang sedang viral kat fb skrg ni, yang ada menteri kata petani pakai kapchai je tak perlu subsidi minyak. dah buat bancian ke? petani hanya pakai kapchai? atau tak habis cakap. petani hanya pakai kapchai ke bendang/ladang? apekes pulak nak pakai harley davidson pergi ladang. tu buang tebiat namanya.

apak mertua saye pun ada 2 motor, 1 kereta. semua beli secara tunai. 1 motor memang 'kapchai in style' sebab nak bawak masuk ladang. pegi ladang naik motor tau, bukan jalan kaki, bukan naik beskal. yang mana saye kira dah kaya sangat la tu boleh g ladang naik motor walaupun kapchai. motor lagi 1 buat p kedai, p kenduri, p jalan, anak2 dan cucu lenjan bila balik kampung (kapchai pun lenjan jugak). kereta pulak baru beli, walaupun bukan kereta baru, tapi masih kereta kan, kurang2 5k mesti ada. semuanya adalah cash. ko beli kereta cash ke? atau kereta company? tolong selidik siapa lagi 'miskin'.

tapi saye sebenarnya bukan nak cerita hal mertua. tapi nak cerita pasal orang yang suka sangat downgrade orang lain, perlekeh kan orang lain, under estimate orang lain. walaupun 3 3 perkataan tu maksudnya sama tapi nak tulis jugak sebab bengkek punya pasal.

(cerita ni bukan cerita saye, tapi berlaku disekeliling saye skrg ni, dan berlaku dikalangan orang melayu)

contoh  1

tina - pegawai
minah -  kerani

tina: bz la harini, tak sempat nak lunch
minat: ha ah byk betul kerja hari ni
tina: ko ada kerja ke? ko kerani ada kerja apa banyak sangat?

pernah lalui situasi begini? rasa nak starlet je dahi tina ni. apa dia pk pegawai je busy 24/7? tolong buka minda masing2 ye. semua position yang ada dalam sesebuah company tu ada tugasnya. ko busy dgn tugasan ko, dia busy dengan tugasan dia. stress setiap pekerjaan tu lain2. jadi jangan poyo sgt. baru jadi pegawai dah kepochi mcm jadi pengurus lagaknya.

contoh kedua

mamat  gaji rm4k (belum berkahwin duduk dengan keluarga)
leman gaji 1.5k (belum berkahwin, duduk bujang)

leman suka makan. jadi hari2 makan nya memang mewah a.k.a mamak (mewah sebab mahal) atau cafe, tak berkira la nak makan apa pun. lepas makan beli lagi nak minum/makan petang pulak a.k.a chatime/mealshake. sedang buat kerja sambil minum chatime

mamat : oi lina (lina duduk berdekatan leman), tengok leman ni, masyuk wehh... minum chatime.
lina : ye ah masyuk tuuu
mamat : gaji kecik pun boleh minum chatime tengah2 bulan, untunglah...
leman : still buat kerja, sambil minum chatime

gaji kecik pun boleh minum chatime tengah2 bulan, untunglah... bergurau ke ni? kalau betul bergurau langsung tak kelakar okay. chatime paling mahal rm7 je. klu tambah pearls ke hape ke rm1 je. kalau ada member card silap2 rm4 je ko byr. jangan lah peghak sangat boleh tak?

contoh 3

jiha - finance
hana - receptionist
gina - engineer

tang ni saye tak reti nak cerita. tapi sinopsis nya. engineer ngajar finance pasal akaun. receptionist cakap engineer asik mengular je sbb takde kat opis (recep kan duduk kat front door office, nampak siapa keluar masuk office). padahal engineer kerjanya ke site. engineer bengang dengan finance sbb claim tak masuk2. hahahhaa..

itulah antara cerita2 perlekeh orang lain. Saye tak faham kenapa ada orang mcm ni dalam mana2 company pun. company lama saye dulu pun ada, skrg pun ade cuma skrg ni tak terjadi pada saye je. kadang2 bersyukur dapat kerja kat company ni dan dalam department saye ni, cuma saye sorang je melayu. boss saye selalu tanya, u ok ke sorang2? saye jawab ok je. tak ada masalah pun. lagipun opismate smua ok2. jenis merapu2 je. no heart feeling. mungkin jugak kadang2 ape yg dorang cakap saye tak faham. jadi tak ade ape yang nak terasa hati sangat, hahahaha..

tapi itulah, saye cerita ni untuk diri sendiri jugak. jangan perlekeh orang. secara tak langsung kita sebenarnya downgrade diri kita sendiri. jangan hina orang walau macam mana cara sekali pun. kadang2 cakap kita tu doa, kadang2 time cakap tu Allah amin kan. kadang2 Allah nak balik kan kata2 kita tu kat kita, sekelip mata je. jadi jagalah tutur kata.

dah tua2 ni, membebel je la, hahaha...

till then!
~aidanisme

#5 #30daysblogschallenge

Tajuk : 3 perkara yang anda ingin katakan kepada bekas kekasih

1.
2.
3.

setelah pause 10 minit... otak saye tak dapat nak digest ape2 perkataan untuk dikatakan.

ok jap pk lagi

memang tak de ape nak kata.


till then!
~aidanisme