Friday, December 19, 2014

Jom ke Istanbul!

saje nak letak nota ini di dalam blog ini utk kemudahan di kendian hari walaupun tak tahu bila nak pergi sana, hahaha..

Tips Melancong Survival ke Istanbul.
1. Beli tiket penerbangan awal. Pilih Qatar Airways dan Turkish Airlines untuk kos yang lebih ekonomi.
2. Rakyat Malaysia tidak perlu memohon visa untuk masuk ke Turki. Pastikan pasport masih aktif sekurangnya enam bulan semasa tarikh berlepas.
3. Booking hotel secara online. Pilih kawasan sekitar Taksim Square untuk memudahkan akses ke banyak lokasi. Kawasan ini happening untuk shopping dan makan.
4. Tukar matawang Euro di Malaysia. Jangan bawa USD atau MYR ke Istanbul, kurang bagus kadar tukar nilainya. Ringgit hampir tidak diterima langsung.
5. Tukar matawang Lira Turki apabila sudah sampai di Istanbul. 1 Tukrish Lira = RM 1.60.
6. Cuaca paling nyaman dan sejuk sekitar bulan Oktober ke atas. Standby jaket atau baju sejuk.
7. Bawa roti, mee segera, sambal bilis atau ketupat nasi ke Istanbul. Nasi disebut “Pilaf” dan agak sukar didapati. Kalau ada pun mahal sekitar 2 Lira segenggam.
8. Tidak perlu ambil pakej tour untuk ronda Istanbul. Cukup sekadar ambil Taksi dan gunakan peta sebagai panduan. Sangat mudah.
9. Berhati-hati dengan penyeluk saku dan peminta sedekah.
10. Hotel bajet di Istanbul sudah memadai bagi percutian gaya ekonomi. Harga sebilik dari 40 Euro satu malam. Kebanyakan hotel bajet kemas dan selesa. Harga lebih murah jika tiada Wifi.
11. Buat kajian lokasi dan rancang aktiviti terlebih dahulu sebelum ke sana. Ia akan membantu menjimatkan kos dan urus masa dengan bijak.
12. Cadangan perjalanan 5 hari dan 4 malam adalah paling efektif dan sesuai untuk jelajah seluruh Istanbul.
13. Boleh juga memilih untuk stay di kawasan Sultanahmed kalau tak suka layan area town seperti Taksim.
14. Banyakkan minum teh disebut “Chai” ketika cuaca sejuk. Pasti nyaman dan segar. Harga dari 1 Lira segelas.
15. Shopping lovers boleh duduk area Taksim Square. Siang malam penuh manusia membeli belah. Sangat happening macam Bukit Bintang.
16. Pastikan memilih Airport Atarturk Istanbul ketika buat tempahan tiket. Jangan tersalah pilih Airport Sabiha Gocken.
17. Airport Atarturk di Istanbul Europe manakala Sabiha di Istanbul Asia. Kawasan tumpuan di Istanbul Europe.
18. Buat bajet dan semak selalu harga tiket. Rancang sekurangnya 6 bulan lebih awal.
19. Bentuk muka bumi dan jalan di Istanbul berbukit-bukit. Amalkan pemakanan yang sihat sebulan sebelum perjalanan. Ia membantu menambah stamina dan menambah mood ke Istanbul nanti.
Jangan takut untuk memasang impian, itukan percuma. Positif dan usaha terus. InshaAllah pasti dapat kesana.
Sumber Fb: Ikram Al-Banjari
till then!
~aidanisme

Movie Date : The Pyramid


Dah lama rasanya tak g menonton wayang. tahun lepas kot? ha ye lah tahun lepas. tahun ni belum lagi. sebab masing masing busy dengan agenda masing masing, asben dengan kerja dan student dia, saye? mcm biasa lah gym gym gym dan gym. kalau rest day lebih suka memerap dirumah je, jadi housewife yang berkaliber. phew! so cuti hari keputeraan sultan selangor yang lepas(khamis) saye ajak asben g tengok wayang, walaupun sebenarnya start isnin lagi saye tak berapa sihat sangat, demam kus kus. tapi rabu tu mcm dah ok sikit dah. boleh la ni esok nak g tengok wayang, asben kata ok dia cuti lah kalau mcm tu. kalau tak dia kata dia nak kerja. (kerja lagi).


asben ajak g tengok cerita skinhead malangnya ophilia belum keluar lagi. next week baru keluar, dah menggagau gagau pulak pilih movie lain. sampai kena bagi laluan kat orang blkg dulu. sekali saye ternampak poster The Pyramid. mcm syok je. 

"kita tengok cerita tu lah nak?" saye tanya asben

"yang mana?"

"tuuu.... gambar tengkorak tu, the pyramid"

"hurmm ha mcm best ni, jom2 tengok yang ni"

masa tu pukul 3 lebih. cerita pukul 6. perghh gile lama nak tunggu. tapi tak pe pegi makan dulu. makan seeeelama yang boleh. lepas tu jalan2 lepas tu solat lepas tu jalan lagi sampai melecet kaki saye ni. 540pm saye ajak asben lepas je kat luar panggung, malas dah jalan. beli pop corn. sambil nak tggu lampu bilik wayang tu nyala abis separuh popcorn yang kitorg bedal. hahaha..


Review saye : anak beranak arkeologi yang menkaji pyramid sekali dengan wartawan dan jurukamera masuk ke dalam 1 lubang mencari robot NASA yg tiba2 lost dalam lubang tu. lubang yang di percayai ada banyak sejarah pasal pyramid ni. kendian sesat dalam tu. masa tu lah diorg ni mati sorang demi sorang kena bunuh dengan predator yang amik hati diorg utk buat timbangan. terkejut terkejut jugak cerita ni. last skali anak arkeologi ni jumpa jalan keluar. tapi mati jugak samada dia mati sebab virus atau predator tu bunuh. huuuuu seraammmm.... 

best cerita ni. saye bagi 5 bintang...

till then!
~aidanisme

Wednesday, December 17, 2014

Coklat dari mana?

Ada collegue baru balik holiday di oversea, dia pergi Europe.

spesifik tempat adalah Belgium.

Dia bawak coklat. bagi kitorg makan.

Tiba2 ada sorang collegue tanya

"ni coklat mana ni? langkawi ke?"

biadap ok enko. biadap.




















hurmmm  cuba cek, ada jual kat langkawi ke?

LOL

till then!
~aidanisme