Friday, October 31, 2014

kena bebel dengan Pak Guard UiTM

pagi ni pergi keja naik motor tapi destinasi pertama ke UiTM dulu asben punch card dia dulu.
sebab hari ni keluar lmbt 745 baru keluar jadi kalau hantar saye dulu nanti punch dia merah pulak.
saya ok je tak kisah.

lama tak tengok seksyen 7.
singgah p beli nasi kerabu Zai Gemilang dulu.
hospital tu dah nak siap.
jalan pun dah cantik.
hurmm jakel sale lagi? kali ni sale pengosongan kedai pulak. mcm best je ni hihihi

masuk je UiTM dgr siren ambulans.
Innalillah semoga dipermudahkan orang yang di dalam ambulan tu
sampai je tempat nak punch card, saye pun turun motor, tapi tak abis turun dengar ade orang jerit
"JANGAN LA PARKING SITU, DEGIL BETUL DAH TULIS DAH PAPAN TANDA JGN LETAK MOTOR KAT SINI LETAK JUGAK, PARKING BANYAK ATAS TU PARKING LA SANA"
pergh cakap senapas pak guard ni. kuat lantang. mungkin selalu jadi ketua komander TDDMKA.
saye pun tengok la papan tanda yang di maksudkan tu
'MOTORSIKAL PELAJAR TIDAK DIBENARKAN BERADA DI SINI' lebih kurang mcm tu la maksudnya, tak ingat ayat sebenar.
ada rupa student ke saye dengan asben? hahahha awet muda uolss.
mentang2 saye pakai jeans, jaket bengkel asben (siap ada nama fakulti), asben pun pki jaket bengkel tapi jaket staf la. pun pakai jeans jugak. terus dilabel student. kot pakwe makwe la ni pegi kelas gamaknya dalam pemikiran dia, hahahaha...

"nak punch card je bang" asben kata tapi slow je mungkin pak guard UiTM tu tak dengar.
dia bebel bebel lagi.
student lalu lalang tengok je.
ada gaya nak menghalau jugak bebelannya tu.
saye tengok asben dah lain macam je muka, ye lah pagi2 dah kena tengking, penat kerja smlm pun tak abis lagi kan
saye pun bengang jugak, kita dah cakap nak punch card mcm tak paham2 lagi.
jadi saye pun up volume sikit "NAK PUNCH CARD JE!!!"
pak guard UiTM tu terdiam sekejap pastu dia sambung bebel lagi "YE LA LEPAS TU PARKING SANA TU" tapi nada dia dah tone down. termalu la tu.
eh tak nak kalah pulak pak guard, ingat kita ni baru 1st day kerja ke tak tau mana nak parking.

masa saye tengah tggu asben p punch card, pak guard UiTM tu tengok je saye
nape tah tengok2, tak tau la apa lagi yang tak kena
ke sebab saye yg bgtau nak punch card tapi saye yg masih kat motor tak gerak2?
macam2 lah pakcik ni.
bertenang lah pakcik.
saye pernah jadi staf UiTM,
jadi bengang dengan perangai student yang sangat suka parking merata rata ikut dan tu saye paham sangat.
saye memahami pakcik.
jumaat ni pakcik.
pagi pagi pulak tu.
rezeki tak masuk nanti kalau pagi2 dah marah2.
hihihi.. peace yaw

masa otw nak ke office saye.
saye tanya asben.
kita ni mesti nampak mcm student kan.
mcm pakwe makwe pergi kelas sama sama.
romantik gitu.
asben malas nak layan saya.
tapi dia senyum jugak la.
hahahha.

till then!
~aidanisme

Thursday, October 30, 2014

2 Jam 10 minit perjalan ke pejabat hari ni


Pagi tadi sape lalu NKVE?
Saya selalu naik motor dengan asben jadi jem tu tiada la dalam istilah. 
tapi NKVE mmg ari2 pun jem cuma bile jalan dah besar sikit ni kurang la jem nya tu
tapi arini saya drive sendiri sebab asben macam penat je smlm dia balik lambat
sian pulak saye tengok, kejut2 pun tak bangun
jadi saye mengambil keputusan nak drive je, NKVE kat dah tak jem sgt skrg ni.

saye klua rumah pkl 730. ke 720. ha lebih kurang la.
sebelum klua saye cek google map dulu tengok traffic. 
ok clear. 
jadi terus la drive menuju NKVE
orang slalu question saye kenapa ikut NKVE.
rumah saye ni klua je terus tol setia alam NKVE tu. jadi mana lagi nak lalu kan. kalau nak lalu federal highway pun saya akan exit NKVE dulu. 
NKVE dihatiku.. gitu. huhuhu

tapi hari ni nasib saye sangat lah tak baik.
sampai je shah alam, terus stop. jammed. tak bergerak langsung.
sebelum tu saye ada perasaan skrin besar kat highway ada tulis kesesakan dari shah alam - subang
ingat kan sesak mcm biasa. 
sekali tak bergerak langsung.
klu gerak pun sengguk sengguk je.

goggle map ni tipu saye ke? 
atau kejadian jam ni baru berlaku.
bila saya cek balik google map perjalanan ke office akan mengambil masa 1 jam 27 minit.
APA???
gile kau, bila nak sampai office?
masa tu jam dah pkl 8 pagi. 
takkan 930 baru nak sampai office?
*lap peluh
tapi takpe kita rileks dulu, kot2 kjap lagi ok ke kan.
skali hotfm kata ada eksiden kat subang.
adui time tu saya kat shah alam lagi, sebelah kanan saye bangunan hpa tu. gila la bila nak sampai. 
cek2 google mana jalan boleh lalu. 
ada. ikut federal 27 minit boleh sampai tapi kena exit shah alam. exit shah alam betul2 sebelah kiri saya. ok tak pe kita try masuk. bagi signal. bile dapat masuk 3rd lane ada treler pulak himpit nak masuk 3rd lane saya tu. hurmmmmmmm...
takde rezeki la. time tu dah 840 dah.
terus wasap boss je la bgtau kejadian semasa. nasib baik boss memahami.
jadi layan la jem tak bergerak tu. bukak radio kuat2.

sampai je subang dah takde apa2 pun dah. 
sebab yang eksiden nya kat glomac sana. 
jem membawa sampai ke NKVE. 
saye login masuk pkl 945. 
masuk2 terus buat air. nasib baik roti semalam ada lagi.
jadi makan lah roti tu sambil ngadap email.
masa saye lambat ni la berjujup jujup email masuk. 
siap ada yang dah hantar email reminder lagi.
lepas hantar reminder dia call pulak.
haihh sian nau. laju2 saya buat kerja. roti kat mulut. nasib baik meja saya ngadap dinding, jadi takde orang nampak. jiran sebelah saya tak nmpk kot, bizi buat coding. hihihi..

tu lah cerita perjalanan ke office harini.
kawan2 saya nak p beli chatime.
hari ni hari khamis. buy 1 and get 2nd for rm1.
jom!!!!


till then!
~aidanisme

Tuesday, October 28, 2014

it's been a while

lamanya tak update blog ni. kalau rumah tinggal tu bukan takat habuk, mungkin klu selak selak boleh jumpa kulit ular. eeeiiuuwww... lama sangat la tu kan. tu lah mula2 dulu macam nak buat blog baru, konon2 nak pot pet pot pet kat sana, sudahnya, terbiar jugak. lepas tu ada kawan kata apsal dah lama tak update blog? dah la lama tak jumpa. update la blog tu.. hurmmm pilu pulak. ada jugak orang rindu kat kiter eh. kesat airmata sket. srootttt srottttt... 

kalau tengok blog ni, post lama2 semua dah set to draft. tinggal beberapa post je yang ada. saja je set to draft. nati klu rajin kita keluarkan balik. sebab aritu mcm nak tutup je blog ni. tapi sayang pulak. tak pe lah, klu ada cerita kang kita tulis la kat sini. ada ke cerita aku ni? tiap2 hari sama je. g kerja.. balik kerja... workout.. tido. kadang2 aku pun bosan dgn life sendiri. ini pulak orang yang membaca. 

lepas ni aku set auto post ke facebook la. tapi segan pulak officemate baca. huhuhu. haihh mcm mcm la ko aida. aku ni hari ini sakit perut, sampai datang office pun lambat, dah elok2 dalam kereta nak reverse keluar parking, dan dan tu jugak nak terberry. sudah nya pukul 8 baru gerak dari rumah. mujur nkve jalan dah lebar jadi tak de la jem sangat. pkl 820 dah sampai tol. dari tol nak ke office yang jem nauzubillah. tapi aku jugak yang salah. salah masuk lane. nasib baik berjaya tukar lane baru lah berjalan lepas menyelit nyelit. sampai office pkl 850. hahaha nice okay. ko tengok la tol ke office sama duration rumah ke tol. kegilaan apakah ini. tapi nak buat mcm mana, layan je la. cari rezeki tak baik merengut rengut, nati rezeki susah nak lekat. 

ok lah meh nak belanja gambar p kenduri sabtu lepas. 1st time pakai tudung mcm tu, terasa lawa sesangat dah tu, hahahahha....




till then!
~aidanisme